Blog #2 

Wat is vrijheid voor jou?

Deze tekst heb ik al jarenlang als mijn profielfoto op Whatsapp staan. Laatst kreeg ik een enthousiaste reactie van iemand hierop. Ik besefte me ineens dat ik deze tekst er al heel lang heb staan. Ik vind het bijzonder mooie woorden.

Deze tekst is voor mij de bevestiging dat er niet zoiets bestaat als ‘de’ waarheid. Deze tekst is voor mij de bevestiging dat er niet zoiets bestaat als ‘de’ waarheid. 

We hebben allemaal ‘onze’ waarheid. Je verschilt hooguit van inzicht. En dat is maar goed ook, anders is het ook maar zo saai, niet? Juist het feit dat je verschilt van elkaar geeft ruimte. Ongekende mogelijkheden en bovenal vrijheid.

Ik geloof in vrijheid voor ieder individu. Dat je in wezen al vrij bent, ook al voelt dat niet altijd zo. Er is dus een verschil tussen vrij zijn en je vrij voelen. Vrijheid is datgene doen wat je zelf wilt. Ik geloof erin, hoe vrijer jezelf bent, hoe meer vrijheid je de ander gunt. Vrijheid blijheid!

De definitie van vrijheid via Wikipedia:

Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individuen om deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer. In de moderne tijd is het een van de belangrijkste maatschappelijke waarden geworden, met een groot aantal verschillende interpretaties.” 

 • Vrijheid is voor mij mijn eigen weg gaan.

   

 • Vrijheid is voor mij ervoor kiezen tijd en aandacht te besteden aan dat waar ik blij van wordt.

   

 • Vrijheid is voor mij nieuwsgierig mogen zijn. Eenzelfde situatie is voor geen mens hetzelfde.

   

 • Vrijheid is voor mij de mogelijkheid om de natuur in de gaan.

   

 • Vrijheid is voor mij ook ervoor durven kiezen iets, iemand of een situatie te laten gaan, omdat het (te) veel energie kost.

   

 • Vrijheid is voor mij mijn leven als ondernemer.

   

 • Vrijheid is voor mij elkaar de ruimte geven.

   

 • Vrijheid is voor mij op vakantie gaan en zien waar ik uitkom.

   

 • Vrijheid is voor mij opgaan in de tijd.

Ik ben benieuwd, wat is vrijheid voor jou?